maanantai 21. tammikuuta 2013

Oma sijaishuoltoyksikkö suunnitteilla?

Tutustuminen Folåsan malliin sai minut lopullisesti vakuuttuneeksi siitä, että Suomeen tarvitaan adoptoiduille lapsille suunnattu sijaishuoltoyksikkö. Kirjoitin saman tien (sunnuntaina 20.1.2013) tätä koskevan ehdotuksen Pelastakaa Lapset -järjestön adoptioasiantuntijoille. Yllätyin - ja vähän liikutuinkin, kun jo maanantaina töistä palatessani löysin kotisähköpostistani seuraavan viestin. Kopioin sen tähän sellaisenaan, vain oman nimeni muuttaen.
Hyvä MsX
Kiitämme viestistäsi, joka sisälsi tärkeän konkreettisen aloitteen ja jonka kautta jaoit myös perheesi kokemuksia, jotka valottavat meille asiaa monella tavoin.
Adoptiolasten lisääntyvä tuen tarve adoption jälkeen on asia jota Pelastakaa Lapset seuraa aktiivisesti useiden eri toimintojemme kautta - kansainvälisen adoptiopalvelun kontaktityön, adoptioneuvonnan seurantatyön, jälkipalvelutyön, terapia- ja vertaisryhmätoimintamme sekä myös adoptiotutkimuksen kautta. Olemme järjestönä pyrkineet aktiivisesti kehittämään järjestömme adoptiolasten- ja perheiden palveluita ja myös pitämään esillä adoptioperheiden palvelujen kehittämistarpeita yhteistyössämme muille perheiden palveluita tarjoaville tahoille, mutta kuten perheesi kokemukset kertovat, paljon on edelleen kesken ja tehtävää. Tukipalvelujen kehittämisessä merkittäviä asioita ovat adoptio-osaamisen merkitys sekä palvelujen saatavuuskysymykset.
Ehdotuksesi adoptiolasten sijaishuoltoyksiköstä on konkreettinen ja varteenotettava ajatus, jonka tarpeen myös täällä tunnistamme ja joka on ollut myös asiana kehittämistyössämme esillä pidempään. Pelastakaa Lapset seuraa tällä hetkellä adoptioperheiden lastensuojeluasiakkuuksia tekemällä tutkimusyhteistyötä sosiaalityön käytäntötutkimusta tekevän opinnäytetyötekijän kanssa. Toivomme sen valottavan myös kysymystä sijaishuoltoyksikön tarpeesta.
Olemme kanssasi samaa mieltä siinä, että Folåsan työmalli olisi varteenotettava ja siellä saatuja kokemuksia tulisi hyödyntää Suomessa jos erillinen adoptioyksikkö perustetaan. Folåsan työmalli on meille tuttu ja olemme mm. järjestäneet Suomessa adoptiokoulutuspäivän jonka osana oli vierailija Folåsasta puhumassa sekä itse vierailleet Folåsassa, tosin jo kauan sitten vuonna 2004.
Järjestömme psykiatrista-, adoptio- ja lastenkotiosaamista tullaan hyödyntämään laajasti tämän asian arviointiin ja mahdolliseen kehittämiseen. Olemme tänään käsitelleet viestisi ja viemme parhaamme mukaan asiaa eteenpäin järjestömme palveluiden kehittämisessä.
Ystävällisin terveisin ja yhteydenotosta kiittäen
Jari Sinkkonen, ylilääkäri
Riitta Hyytinen, lastensuojelupalveluiden johtaja

Tiina Tammi, järjestölakimies, kansainvälisen adoptiopalvelun johtaja
Anu Lehto, lastenkotien kehittämispäällikkö
Kaisa Tervonen-Arnkil, adoption kehittämispäällikkö
Kristiina Mattinen, Etelä-Suomen aluetoimiston johtaja
Irene Pärssinen-Hentula, kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö
Kiitos kaikille viestin allekirjoittaneille! Ilmoitin heti olevani käytettävissä hanketta edistävään vapaaehtoistoimintaan.
Kunpa tämä hyödyttäisi jo omaa poikaani!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti