keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Laitoselämän toimettomuus

Oli suuri helpotus nähdä poika jo lentokentällä. Samalla säpsähdin: hän oli kahden kuukauden aikana lihonut silmämääräisesti arvioiden kuusi kiloa. Kyllä, eroa viime kesään ja laitosjakson alkuun oli kertynyt jo 20 kiloa. Missä oli aktiivinen skeittari-breikkaripoika?
Täällä kaikki mitä mä teen, on sohvalla istuminen ja television katselu. Ei ole muuta mitä tehdä. Punttisali on, siellä voi joskus käydä, mutta yksin se on tylsää. Ulkona voi pihalla käydä yksin.
Tein tiukan työrupeaman pojan syntymäpäivien ja hiihtoloman välissä, enkä päässyt Pohjois-Suomeen vierailulle pojan luokse. Pojan neljän kuukauden mittainen kotilomarajoitus päättyy vasta maaliskuun lopussa, joten hän ei ole päässyt liikkumaan kriisiyksiköstä mihinkään. Isä on tällä välin käynyt kahdesti hänen luonaan ja eno kerran. Melkein kahden kuukauden mittainen ero oli ikävä ennätys minun ja pojan tapaamiskatkoissa. Joka kerran, kun kotisoittopäivänä ei kuulunut puhelua, tulin selittämättömällä tavalla epäluuloiseksi ja hermostuneeksi, ja hellittämätön ikävä koetteli hermojani.
Nyt saimme viettää aikaa kaksin tutuksi tulleessa perheasunnossa laitoksen pihan toisella puolella. Annoin pojan lukea tätä blogia. Hän nauroi pajunkissatekstille ja voivotteli joululomatekstiä, mutta ei ehdottanut siihen korjauksia. Sanoin, että nyt olisi hyvä hetki saada hänen mietteitään kirjattua muistiin. Poika antoi minulle luvan kirjata ajatuksiaan tätä blogia varten.
Poika oli päässyt käymään kaupassa ohjaajan kanssa ja oli hankkinut wokkiainekset: kanasuikaleita, itämaisia wokkivihanneksia, munanuudelia, wokkimaustesekoituksen. Hän halusi laittaa minulle ruoan tapaamisemme kunniaksi. Oli mukavaa seurata 15-vuotiaan pojan kätevää kokkausta videokameran takaa. Valmiista annoksista otimme valokuvat.
Kokkaustaidot eivät kuitenkaan ole karttuneet kriisiosastolla.
Täällä ei saa tehdä ruokaa itse, kun kaikki tulee keittiöltä. Pöydän saa kattaa, mutta ruoanlaitto olisi kivempaa.
Eikö työtoiminta ole tapana vankiloissakin, miksei sitten nuorten pitkillä kriisijaksoilla? Kyselen pojalta lisää tämän arjesta. Olisihan talvella pihatöitä, ja eivätkö miesohjaajat voisi opettaa vaikka moottorien korjausta.
Lunta saa kolata, mutta sitäkin saa tehdä tosi harvoin. Yleensä tänne tulee traktori tekemään sen.
Miehet täällä, ohjaajat, ne vaan syö maitorahkaa ja kököttää toimistossa. Yleensä ne vaan on toimistossa. Ehkä jotkut niistä osaa korjata autoja, niin että olisihan se OK jos täällä olisi vaikka moottoriverstas, niin kuin sä sanot, mutta se on kuvittelua.
Olis vaan kiva päästä pois täältä.
No jos ei työtoimintaa, niin onneksi on ART-terapiaa. Kerro niistä! Minkälaisia ART-terapiatunnit on olleet?
Nyt on maaliskuun alku ja niitä on ollu vaan kaksi kertaa koko aikana. Olisi ollut monia, monia tilaisuuksia pitää ARTtia. Sitä paitsi ne on ihan turhia. Ne on suunnattu kolmevuotiaille. Noi ohjaajat on ottanu sen tosi tosi laiskasti. Ne ei jaksa tehdä asialle mitään eikä pitää niitä tunteja.
Se on liian helppoa eikä siitä opi mitään. Esimerkiks siellä kysytään, että ”jos löydät lompakon kaupan lattialta, mitä teet – otatko itsellesi vai annatko kassalle”. No kaikki tietää sen vastauksen. Siellä ei käsitellä mitään sellasia tilanteita, joita oikeasti on tapahtunu. Mä en tiiä siitä ARTista oikeen, en tiedä voisiko siellä käsitellä jotain, mistä olisi hyötyä.
Omaohjaajakeskusteluista tulee vähän myönteisempää palautetta.
No niissä vatvotaan samoja asioita. Joo, on siitä vatvomisesta joskus hyötyäkin – mutta jos esimerkiksi mä kysyn tämän hoidon edistymisestä, niin ne sanoo että ”joo, me ei nyt tässä tilanteessa oikein tiedetä mitään, sitten neuvottelun jälkeen taas tiedetään enemmän”. Mitään uutta tietoa ei tule.
Se ärsyttää, että multa pimitetään tosi paljon asioita. Mulle ei kerrota puoliakaan. Mä aina kysyn, onko mulle kerrottu nyt kaikki, ja sitten sanotaan että joo joo, ja sitten mä saankin sulta kuulla kaikkea muuta mitä on keskusteltu.
Palaamme ikuisuuskysymykseen: miten tämä asuminen pitäisi järjestää. Kotiin ei voi kriisiosastolta kotiutua suoraan, mutta jossain pitäisi olla paikka harjoitella vapaampaa elämää turvallisesti, siten että voisi samalla tuntea kuuluvansa omaan perheeseen.
Haluaisin päästä kodin lähelle johonkin – sellanen pienryhmäkoti tai ammatillinen perhekoti olisi hyvä. Se ei olis koti mutta – siis tietysti mä haluaisin kotiin, mutta jos se ei ole mahollista niin – viihtyisä perhekoti. Sieltä pääsis käymään kotona ja vanhojen kavereitten luona.
Saisi sisustaa oman huoneen. Yks muija oli sellasessa paikassa että se oli saanu maalata kaikki seinät vaaleenpunasiksi, no en mä vaaleenpunasta halua mutta se on mun mielestä hyvä esimerkki. Että saa itse päättää omasta huoneesta.
Se olisi tosi lähellä kotia, siellä olisi rajat mutta saisi tehdä aika vapaasti kaikkea. Siellä saisi mennä yksin ulos, mennä kaupungillekin. Olis sellainen luottamus, ja jos sitten mokais, saisi jonkun ajan päästä luottamuksen takaisin, ettei luottamus lähtisi kokonaan.
Varmaan skeittaisin, jos saisi tehdä mitä vaan. Talvella olisin kavereiden kanssa ja kävisin salilla jonkun kaverin kanssa, tai ehkä yksinkin. Tekisi mieli ottaa laulutunteja. Breikkiä alkaisin taas harrastaa, kun ensin saisin painon vähän laskemaan.
Huokaan. Mitähän minä voisin tehdä, kysyn enemmän retorisesti kuin vastausta odottaen. Pojalla on sekä lohdutus että vastaus valmiina.
Äiti sä olet tehnyt jo liikaa, sun ei tarvis huolehtia noin paljon. Kyllä mä pärjään.
Paitsi ehkä sä voisit opiskella sosiaalityötä ja opetella puhumaan sossua.

7 kommenttia:

  1. Silmä valehteli sittenkin. Painot tarkistettiin ja pakko myöntää: painoa oli tullut kahdessa kk:ssa 15 kiloa ja sitä ennen neljässä kk:ssa 10 kiloa; yhteensä 25 kiloa. Viime elokuusta painoa on siis tullut 50 % lisää. Mietin, onko poika enää fyysisesti turvassa. Kestääkö sydän, maksa, nivelet?

    VastaaPoista
  2. Kirsi Hann, sosionomi(AMK)opiskelija2. huhtikuuta 2013 klo 4.58

    Olen seurannut tätä blogiasi jo pitemmän aikaa mutta en ole ehtinyt aiemmin kommentoida. Kiinnitin heti huomiota tähän kirjoitukseen. Miten on mahdollista, että traumatisoitunut, oireileva nuori jätetään laitoksessa noin paljon yksin ja eristykseen? Luulisi, että kaikille asiakasryhmillä järjestetään kuntouttavaa, terapeuttista vapaa-ajan toimintaa. Mahdollisuuksiahan on niin monia: kuvataide, musiikki, draama, liikunta (olin juuri harjoittelussa mielenterveysyhdistyksessä ja toimintaryhmissä tehtiin näitä kaikkia). Varsinkin draama ja vaikeitten tilanteitten "kuivaharjoittelu" olisi hyödyllistä kenelle tahansa, saatikka erityislapsille, joiden on vaikea hallita impulssejaan. Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee aikuisen huomiota ja läsnäoloa. Psykologi Keijo Tahkokallion mukaan nuoren riski joutua "hunningolle" on täysin verrannollinen siihen, miten paljon hänen vanhempansa ovat hänen elämässään läsnä ja konkreettisesti paikalla. Ihmissuhde ohjaajaan on myös hoitava elementti: kuka haluaa olla yksin punttisalilla tai ulkoilemassa pihalla?? Lastenleirillä, jonka johtajana olin, oli aistiyliherkkä, arvaamaton poika, jonka kotiin lähettämistä jouduimme harkitsemaan. Hän sai viettää loppuajan leiristä kahden miesohjaajan apuna ja valvonnassa, vaikkei häntä voitu enää päästää ryhmään, ja kaikki meni hyvin.

    Helsingin Sanomissa 21.3.2013 (Päivi Repo s.A12) oli kirjoitus siitä, miten joissakin lastensuojelulaitoksissa rajoitetaan lasten itsemääräämisoikeuksia ja 11/88 (eli 13%) yksiköistä oli lastensuojelulain vastaiset käytännöt. Ymmärrän rajoitukset, jos kyseessä on oma tai toisten turvallisuus, mutta on vaikea ymmärtää että perheen tapaamisia rajoitetaan noin paljon. Minusta on outoa, että laissa ei ole perusteita ottaa alaikäiseltä tupakkatuotteita pois, vaikka niiden hankkiminen on laitonta, mutta nuoren televisionkatselua, puhelimen käyttöä ja kotilomia voisi noin vain rajoittaa, jopa kuukausiksi.

    VastaaPoista
  3. Hei, olen tosi ilahtunut viisaasta kommentistasi! Tahkokallio on taatusti oikeassa, ja meidän tilanteessa se tekee kipeää. Meillä ei ollut kotilomarajoituksen aikana mahdollisuutta olla läsnä pojan elämässä muuten kuin 3x vkossa puhelimitse ja pari kertaa kuussa vieraillessamme hänen luonaan. Työni takia jouduin olemaan kaksi kk käymättä hänen luonaan, ja toivon ettei tämä toistu - onneksi isä kävi kahdesti sillä välin ja enokin kerran. Käsittämätöntä oli, että kotilomarajoitus koski myös pojan vierailuja enon luona 40 km päässä laitoksesta.

    Olemme huojentuneita, kun lomat ovat taas alkaneet. Nyt on edettävä pienin askelin - aivan kuin vankeuden päättyessä - että pojan "silmät ehtii tottua valoon".

    VastaaPoista
  4. Kirsi Hann, sosionomi(AMK)opiskelija3. huhtikuuta 2013 klo 10.07

    Tänään (3.4. s.A12) Helsingin Sanomissa kerrottiin Green Care -toiminnasta, johon kuului mm. seikkailuterapiaa, ratsastusta ja puutarhanhoitoa, laitosympäristössä kaverikoiratoimintaa. - Poikasi tietää, että olisit hänen elämässään läsnä, jos voisit. Se on eri asia kuin "poissaolevat" vanhemmat, joille lapsi ei koe olevansa rakas ja tärkeä. Neljän nuoren (15-22v) äitinä voin vain kuvitella mitä huolta ja tuskaa kannat. Voimia!

    VastaaPoista
  5. Ihmettelen, mistä poikani elämänvoima on peräisin. Positiivisuus nousee aina uudelleen. Siitä olen kiitollinen.

    VastaaPoista
  6. Erinomainen selvitys lastensuojelulasten hatkareissuista ja aika paljosta muustakin on tehty: http://www.lskl.fi/files/1799/Hatkassa_final.pdf

    Nuorten hatkojen syyt:
    laitoksen ulkopuoliset vetovoimatekijät 93
    nuoren omaan vointiin liittyvät tekijät 77
    laitokseen liittyvät syyt 66
    impulssiteko 42
    vapauden kaipuu 31

    Minusta tuntuu, että "laitoksen ulkopuolisten vetovoimatekijöiden" suosio tarkoittaa, että laitoksissa on vielä terveitäkin lapsia.

    VastaaPoista
  7. - Tänään mietin sitäkin, että moni laitoslapsi on entinen sijaiskotilapsi, joka ei ole pärjännyt perhehoidossa. Heidän tilanteensa on yksinäisempi kuin meidän pojan, koska harva luovuttanut sijaisvanhempi enää pitää yhteyttää entisiin sijaislapsiinsa. Adoptiolapsi on kuitenkin aina oma lapsi, joka on meillä päivittäin mielessä ja kaikissa tulevaisuudensuunnitelmissamme aktiivisesti mukana.

    VastaaPoista